Semlor är ju en av de allra största bak-hypesen vi har i Sverige. Den börjar, till mångas ilska, serveras direkt när julpyntet tas bort. Själv sparar jag mig oftast åtminstone till veckan innan fettisdagen innan jag äter min första semla, men sen blir det minst 5-6 stycken inräknat veckan innan och efter själva högtidsdagen.
Jag gillar verkligen variationer på semlan, men jag tycker ändå det måste finnas rimlighet i variationerna. Enligt mig måstel det vara en efterrätt, alla semlor i matväg går bort. Sen måste den antingen ha den exakta formen som semlan har, men med en variation i smaker, eller vara exakta smakerna men i en annan tappning. Några bra exempel på det förstnämnda är ju en nutellasemlan, vaniljsemlan eller chokladsemlan – där alla har en vetedeg, en fyllning och ett gräddlager. Utan något ”fluff” tycker jag det är svårt att kalla något semla, men jag hade godkänt en diplomatkärm! Till det andra tycker jag att godkända exempel är semmelkladdkaka, semmelsnittar eller semmelpraliner. Goda smaker, i ny tappning – och ja, jag tycker de kan få kallas semlor fast de inte innehåller vetedeg.
På senare år har den rostade mandeln kommit in som en lyxig ingrediens för att förfina den klassiska semlan. Det vanligaste är att rosta hel sötmandel, och mixa dessa tillsammans med socker och kardemumma. Detta ger en mandelmassa som blir tydligt nötig, med också lite krisp i. Man kan dock faktiskt även rosta köpt mandelmassa och få också ett jättegott resultat! Här kommer mitt recept.
OM RECEPTET:
Receptvariationer:
- Har du inte tid att rosta mandelmassan kan du bara vispa ihop alla ingredienser
- Smaksätt hur du vill, bara fantasin sätter gränserna!
Förvaring
Bullarna förvaras bäst i frysen. Orkar du inte göra 25 bullar, halvera receptet eller gör kanelbullar av den degen du har över.
Monteras gärna innan servering. Förvaras monterade i kylskåp, håller några dagar.